Składniki E

Składniki E

Co kryje się w produktach, które na co dzień kupujemy w sklepach?
Właśnie tutaj uzyskasz wyczerpujące odpowiedzi na swoje pytania. Niektóre ze składników E są dla nas bezpieczne i zasadniczo nie można ich wszystkich wyeliminować. Są jednak i takie których należy unikać. Poniżej prezentujemy listę składników z podziałem na cztery główne kategorie.

Barwniki

E 100

Konserwanty

E 200

Antyutleniacze

E 300

Emulgatory

E 400

E 100

nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach). Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa.

E 101

nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach).Występuje w przyrodzie.

E 102

Odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.

E 103

zabroniony

E 104

podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych,syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy.

E 105

zabroniony

E 110

niebezpieczny,żółć pomarańczowa ;(dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek).Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.

E 111

zabroniony

E 120

Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy.

E 121

zabroniony

E 122

czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy.

E 123

Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy.

E 124

Syntetyczny, czerwony barwnik azowy.(dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy.

E 125

zabroniony

E 126

zabroniony

E 127

Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.

E 130

zabroniony

E 131

Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy.

E 132

Uważany za nieszkodliwy.Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.

E 133

Syntetyczny, niebieski barwnik.Uważany za nieszkodliwy.

E 140

Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe.

E 141

związek chlorofilowy- kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego.Uwazany za nieszkodliwy.

E 142

Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii

E 150

Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy

E 151

Syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy.

E 152

zabroniony

E 153

Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy.

E 160

nieszkodliwy (karetonoidy)

E 160 a

nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła)

E 160 b

annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L, barwa żółta, naturalny; dodawany do margaryny, olejów, seów żółtych

E 160 c

kapsantyna, kapsorubina (występuje w czerwonej papryce), czerwony, naturalny

E 160 d

likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach), czerwony, naturalny

E 160 e, f

beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu, barwa ciemnoczerwona

E 160 f

karotenoid, niedopuszczony w Polsce

E 161

nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce)

E 161 a

flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny

E 161 b

luteina - żółty, naturalny

E 161 c

kryptoksantyna, naturaly

E 161 d

rubiksantyna - czerwony, naturalny

E 162

nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych)

E 163

nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.

E 170

nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa)

E 171

Syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów, ) Uważany za nieszkodliwy

E 172

Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki,żadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas.Uważane za nieszkodliwe

E 173

Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.

E 174

Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słody- czy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie.

E 175

Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste stosowanie.

E 180

Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

Skomentuj